12 Ekim 2010 Salı

CENNETTEKİ YABANCILAR - STRANGERS IN PARADISE

 

3 Ödüllü Muhteşem bir çizgi roman 

Kadınların Çizgi Romanı: Cennetteki Yabancılar

Bu demek değildir Erkekler bunu okumaz.
Bizce Erkekler herşeyden önce Cennetteki Yabancılar'ı okumalılar!!!!!!!!

Dünya çapında kadınların en çok okuduğu çizgi roman olarak gösterilen Cennetteki Yabancılar iki kadının öyküsünü anlatıyor. .
Katchoo alkolik bir ressam, Francine de bir reklam ajansında çalışıyor.

Çizgi roman kahramanları birer birer beyaz perdeye aktarılıyor. Örümcek Adam , Batman,Iron Man gibi kahramanların filmlerini  izledik. Akıl alıcı efektler, milyonlarca dolarlık aksiyon görüntüleri. Kahraman "süper" erkek ve onun kanatları altında güzel bir mağdure.... Dünya çizgi roman kültürüne erkek süper kahramanlar egemen. Zaten çizgi roman okurlarının pek çoğu erkek. Ama Terry Moore'un 1993'te yayımlanmaya başlayan çizgi romanı Cennetteki Yabancılar (Strangers In Paradise) için bunları söylemek mümkün değil. 1996 yılında çizgi roman endüstrisinin en saygın ödüllerinden Eisner Ödülü'nü kazanan, 2001 yılında En İyi Çizgi Roman dalında GLAAD Ödülü alan, 2002 yılında aynı ödüle yeniden aday gösterilen Strangers In Paradise, bugün yedi dile çevriliyor ve dünyanın pek çok ülkesinden ateşli hayranlara sahip.
İki Kadın, Büyük Aşk
Cennetteki Yabancılar, hem çizim, hem anlatım açısından bir cevher. Terry Moore iyi bir çizer olduğu kadar, hayal gücü geniş, anlatımı renkli bir yazar. Strangers In Paradise, şiirler, şarkı sözleriyle de desteklenen sürükleyici, iç burkucu bir öyküyü anlatıyor bizlere.
Öykünün baş kahramanları liseden tanışan iki kadın: Katina "Katchoo" Choovanski ve Francine Peters.
Katina annesi ve üvey babası ile yoksul bir hayat süren bir genç kız olarak karşımıza çıkıyor. Okulun asi çocuğu olarak biliniyor. Zeki, yetenekli, duygulu bir çocuk olduğunu anlıyoruz hemen. Ancak, ailesindeki problemler ve yoksulluk onu oradan oraya savuruyor.
Francine ise tipik iyi aile kızı. Güzel yüzlü, balık etinde, bakımlı bir kız. Biraz sakar, çokca utangaç. Kendini "gerçekleştirmek" istiyor ama sürekli hayatı eline yüzüne bulaştırıyor.
Katchoo ve Francine tesadüfler eseri yakınlaşıyor ve iki yakın arkadaş oluyorlar. Ancak, Katchoo, 16. yaş gününde üvey babasının tecavüzüne uğruyor ve kendisine sahip çıkmayan annesini terk ederek kentten uzaklaşıyor. Böylece iki yakın dostun yolları bir süreliğine ayrılıyor.
Amerikan rüyasının yıkılışı
Cennetteki Yabancılar aslında tam da burada başlıyor. Çünkü evet, yıllar sonra Francine, Katchoo'suna kavuşuyor. Katchoo alkolik bir ressam, Francine de bir reklam ajansında çalışıyor. Beraber yaşamaya başlıyorlar. Francine Amerikan rüyasının peşinde. "Doğru adamla"evlenmek ve çocuk sahibi olmak istiyor. Oysa, Katchoo Amerikan rüyasının yıkılışının canlı kanıtı. 16 yaşından sonrası tamamen karanlık bir genç kadın. New York'ta yeraltı çetelerine, uluslararası şantaj-casusluk olaylarına, saygın senatörlerden jet-set üyelerine kadar pek çok kişiyi içine alan skandallara, fuhuş ağına kadar pek çok işe bulaşmış. Onun geçmişindeki karanlık noktaları öykü ilerledikçe öğreniyoruz.
Ve öğrendikçe de anlıyoruz ki, Amerikan rüyası baştan yalanmış, o sistem baştan kokuşmuş, her çekmecesinden ayrı bir kirli çorap çıkıyor... Katchoo öykü ilerledikçe güçlü yumrukları, Kung-fu - Tai-box karışımı dövüş teknikleri, gözüpekliği ile de çıkıyor karşımıza. O karşı-kahramanların en sarışını, en şairanesi.
Maçoluğun düşmanı
Maçoluğun büyük düşmanı Katchoo, bize zaman içinde cinselliğin de ne menem bir silah olduğunu öğrettikçe, müthiş aydınlamalar ve ayılmalar yaşıyoruz.
Bu arada Francine'le ilişkilerindeki derinlik gözümüze çarpıyor. Pek çok yönden tipik kadın yakın arkadaşlığı onların ki. Ama çevrelerindeki dünya o kadar sığ, o kadar komplocu ki.. O dünya bizim içinde debelendiğimiz dünyaya o kadar çok benziyor ki. Francine'in girdiği iş toplantılarına biz de giriyoruz, Francine'in komşuları, erkek arkadaşları, eski erkek arkadaşları bizimkilere o kadar çok benziyor ki.
Strangers In Paradise, Katchoo'ya demirden yumruklar verirken, Francine'e de çelik bir irade, müthiş bir sabır ve sevme gücü veriyor. İki kahraman birbirlerini tamamlar nitelikteler. Ve tabii ki aşklarına şahit oluyoruz. Zaten daha sonra bir erkek meselesini öğreneceğimiz Katchoo'nun aslında sadece kadınlardan hoşlandığını öğreniyoruz.
Yetişkinler için
Cennetteki Yabancılar tamamen erişkinlere yönelik bir çizgi roman. İçinde ensest, cinsel ve fiziksel şiddet, bağımlılık yapıcı maddeler, alkol gibi unsurlar sıkça geçiyor. Açık açık kan gördüğünüz az sayıda çizgi romandan biri. Kimi sayılarda şiddet unsuru epey ön plana çıkıyor.
cennetteki yabancılar'ı uzun yazılarla anlatmak haksızlık. Okursanız, zaten siz de öyküye kapılıp gidersiniz. Eğer siz de onlardan biriyseniz, fark edeceksiniz ki, yalnız değilsiniz. Aşkı, adaleti yeniden tanımlamanız için, bu dünyanın kadınlara neler yaptığını, ama bir kadının da kendini ve başka kadınları nasıl savunabileceğini görmek için Cennetteki Yabancılar'ı okuyun.

Not:Bu tanıtım yazısı bianet.org adlı sitede Gamze adı ile yazılmış olup tarafımızdan alınarak yayınlanmıştır.
Kendisine site aracılığı ile ulaşmaya çalıştık fakat herhangi bir cevap alamadık.Bizi tanıdığı yazısından da belli olan sevgili Gamze'nin affına sığınarak bu güzel yazısını yayınlıyoruz. 

0 yorum:

Yorum Gönder