4 Ekim 2012 Perşembe

Sentry 1. Bölüm: Bir Milyon Güneş Patlaması Gücündeki Kahraman!

Sentry
Sentry 
Gerçek Adı: Robert Reynolds
Meslek: Kahraman
Kimlik: Gizli
Yasal Durum: ABD Vatandaşı, sabıka kaydı bulunmuyor
Eski Takma Adı: Yok
Doğum Yeri: Bilinmiyor
Grup Üyelikleri: Yok
Harekat Üssü: Gözetleme Kulesi (Watchtower)
İlk Görünüm: SENTRY #1, (bir rivayete göre  ilk görünüm STARTLING STORIES #17 olabilir)
Uzunluk: 1.89 Metre (6 ft. 2 in.)
Ağırlık: 90.72 Kilogram (200 lbs.)
Göz Rengi: Mavi
Saç Rengi: Sarışın

Bilinen Olağanüstü Özellikleri:
Sentry’nin güneş enerjisi tabanlı yetenekleri tam anlamıyla bilinememekle birlikte, süper gücü, zarar görmezlik özelliği, süper hızı, uçabilme özelliği ve ışığı kontrol etme kapasitesi olduğu bilinmektedir. Sentry’nin yetenekleri ve gücü, vücudundaki moleküllerde bir faz kayması oluşturarak her atomun geçerli zaman çizelgesinde bir an önde olmasına sebep olan deneysel bir serumdan kaynaklanmaktadır. Serum, bilinçte hiper-duruma neden olan bir fotosentetik reaksiyonu açığa çıkarmaktadır. Gerçek olan şudur ki; Sentry’nin güçleri limitsizdir.

Orijini:
2000 yılında, Bob Reynolds adındaki bir karakter, bir anda kendisinin bir milyon güneşin patlaması gücündeki “Sentry” olarak bilinen süper kahraman olduğunu anımsar. Bunu hatırlamasıyla birlikte ezeli düşmanı Void’in bu dünyaya geri döneceğini de anımsar. Bunun üzerine Reynolds, acilen Marvel’in önde gelen süper kahramanlarını yaklaşan tehlike konusunda uyarmak için harekete geçer.
Birçok kahramanın zihninde, Reynolds’un onlarla bire bir konuşmasının ardından, Sentry ile ilgili unutulan anılar canlanmıştır. Örneğin, Peter Parker, bir zamanlar çektiği Sentry fotoğrafı ile Pulitzer ödülü kazanmıştır. Angel’la, O’nun uçma korkusunu yenmesine yardımcı olmak için sayısız defa uçmuştur. Hulk, Sentry’i asla unutmamıştır, fakat O’ndan bahsettiği zamanlarda O’nu "Golden Man" olarak çağırmaktadır. Sentry, Hulk’un öfkesini kontrol altında tutabilmesi için O’na yardım etmiştir. Daha sonra bunun Sentry’nin sahip olduğu sakinleştirici auraya bağlı olduğu ve bu sayede Hulk’un sadece iyilik için savaşan bir güç olması, halk tarafından onaylanmasına yardımcı olduğunu görürüz. İnsanlar, Sentry ile ilgili kendi anılarını hatırladıklarında, eski ortağı Scott’u da anımsarlar. En önemlisi de, Mr. Fantastic, Robert Reynolds’la kendisinin, bir zamanlar en iyi dostlar olduklarını ve Sentry’nin genellikle Fantastic Four’la beraber takım olup dünyayı tehdit eden tehlikelere karşı beraberce savaştığını anımsar. Zaman geçtikçe, dünyanın geri kalanı da yavaş yavaş Sentry’nin dünya için yaptığı iyilikleri hatırlamaya başlayacaktır.
Sentry’nin neden tüm dünyaca unutulduğu konusunda derin bir araştırmaya giren Richards ve Reynolds önemli bir keşifte bulunurlar: Void ve Sentry, aynı ruhun birbirinden yırtılmış iki parçasıdır, Sentry’nin dünya tarafından unutulmasının nedeni Reynolds’dır. Reynolds, güçlerini kullanarak Sentry’i dünyanın ve kendisinin zihninden silerek, Void’in de herkes için yok olmasını ve unutulmasını sağlamaya çalışmıştır. Dünyanın birleşmiş kahramanları, Void’in gelişini bekler ve bunun için hazırlık yaparken, Reynolds, daha önce yaptığı fedakarlığı yeniden yapmak zorunda olduğunu anlayacaktır. Mr. Fantastic, CLOC ve Doktor Strange’in yardımlarıyla Sentry’i bir defa daha dünyanın hafızasından silerler.

Yaratılış:
Marvel, Marvel Silver Age'den unutulmuş bir Stan Lee kahramanı olan Sentry’i limitli bir seri olarak düzenlemeye karar verir.

New Avengers serisinde Sentry
Sentry’nin Yer Aldığı Hikayeler:
The New Avengers:
New Avengers’ın ilk sayısında, Robert Reynolds’u "Raft"ta bir tutuklu olarak görürüz. Raft, süper kötülerin tutuklu olarak kaldığı özel bir cezaevidir. Robert, karısı Lindy Reynolds’ı öldürdüğü için kendi isteği ile Raft’ta tutuklu olmayı istemiştir. Raft’ta gerçekleşen bir firarda, Sentry, birçok Avengers kahramanını Carnage adındaki bir caninin, ciddi kayıplarla sonuçlanabilecek saldırısında savunur. Carnage gibi güçlü bir caninin üstesinden kolayca gelen Sentry, O’nu uzayın derinliklerine götürerek ikiye parçalar.
Sentry’nin özgür olması için son derece istekli olan Avengers, O’nun karanlık kişiliği hakkında derin bir araştırmaya başlarlar. Sonunda, Sentry’nin karanlık yüzü olan Void’in, orijinal Sentry hikayesinden tanıdık bir süper kötü olan “The General”in, doğrudan emri altında çalışan Mastermind’ın yarattığı serebral virüsün sonucu olduğunu anlarlar. Bu virus Sentry’nin yaşamındaki gerçekleri hatırlama yeteneğine hasar vermiştir. Sentry, büyük bir güç harcayarak ve içtenlikle yardım isteyerek, hafızasında kalan bütün anıları, Paul Jenkins adındaki çizgi roman yazarına aktarır. Paul de bu anıları populer çizgi roman serileri haline getirir. Emma Frost, Sentry’i virüsün prangasından kurtardığında; Sentry aslında karısını öldürmediği, Gözetleme Kulesi’nin Stark Tower’ın tepesinde yer aldığı ve kendisinin şimdiye dek bilinçsiz olarak bu kuleyi halktan sakladığı gibi hayatı hakkında pek çok önemli detayı anımsayacaktır.
Bütün bu anılar su yüzüne çıktıkça, Sentry Avengers’a katılır ve onlarla birlikte suçlularla mücadele etmeye başlar.

Void’in Yok Edilmesi:
Dünyaya geri döndüğünde, Sentry kısa süre içerisinde halkın sevgisini ve takdirini kazanır, gazeteler bir gün içerisinde yüzlerce insanı kurtardığında O’ndan “Golden Guardian” yani “Altın Muhafız” olarak bahsetmeye başlarlar. Bu süreçte Reynolds’un psikolojik problemleri, daha da kötüye gider. Robert Reynolds, Sentry ve Void’in aynı varlıkta bir arada bulunmalarına rağmen onları uzlaştırmada başarılı olamaz ve Sentry, Void’i Watchtower'da (Gözetleme Kulesi) bir mahzene kapatır. C.L.O.C.'un ısrarları sonucu Reynolds’ın psikiyatristi olan Dr. Cornelius Worth, mahzene girdiğinde sadece bir sandalye ve ayna bulur. Cornelius Reynolds’ı  bununla yüzleştirdiğinde Reynolds’ın kafası karışır  ve güçlerine ilk defa sahip olduğu yere (panayıra) doğru koşmaya başlar.
Cornelius, Reynolds’u Sentry ve Void’in dövüşmüş olduğu panayıra kadar takip eder. Cornelius, Sentry’nin, suçluluk duygusundan doğan bir yan ürün olduğunu, Reynolds’ın Sentry’den daha çok aslında Void olduğunu iddia eder. Robert Reynolds’ın anılarının yalnızca yarısıyla (diğer yarısına Void hakimdir) dolu olan Sentry, Void’in kötü olduğundan emin olamaz. Sentry, Void’i kovalayarak Cornelius’a Reynolds’ın O’nu neden kiraladığını anlatır. Reynolds, bilinçsizce, birisinin Void’in varlığını dünyaya ifşa etmesini istemiştir, böylelikle bu gizli yönünü kendinden saklamak zorunda da kalmayacaktır. Sentry, Cornelius’a Void’in zindanda asla hapis olmadığını en başından beri bildiğini söyler. Sentry, Void’in Watchtower'da kapatıldığına kendisinin inanması halinde Reynolds’ın buna ancak inanacağını bildiği için bu şekilde davranmıştır. Ve Sentry, bu şekilde davrandığı takdirde dünyayı Void’in neden olacağı tehlikelerden uzak tutabilecektir.
Sentry, daha sonra bunun gerçek olup olmadığına karar verebilmek için Doktor Strange’i ziyaret eder. Strange, Sentry’i eski profesörünün araştırma tesisine doğru yolculuğa çıkararak aldatır. Bu araştırma tesisinde profesör ve Strange, Sentry’i, süper kahramanların olmadığı ve Sentry’nin ruh hastası olduğu  hayali bir diyarda hapseder. Sentry profesöre karşı koyarak illuzyondan kaçmayı ve özgür kalmayı başarır.  Void’le yüz yüze karşılaşmak ve Reynolds’ın hangi anılarının Void’in kafasında yer aldığını bulabilmek için Antartika’ya gider.

İç Savaş:
İnsan-üstü İç Savaş’ta, Sentry, Iron Man’in “Pro-Registration” Programı’nda O’nun tarafında yer alır. Bir S.H.I.E.L.D. bölüğüne eşlik ederek Wolverin’le mücadele eder ve O’na aslında bu işe dahil olmak istemediğini fakat başka bir seçenek göremediğini, bu pis işi sonlandırabilmek için kısa süre de olsa işin içinde yer almak zorunda kaldığını söyler. Bunları söyledikten sonra da Wolverine’i yere yıkar ve S.H.I.E.L.D’ e teslim eder. 
New Avengers’ın arasında gerçekleşen bir savaşta, hangi tarafta olursa olsun tanıdığı insanların ölümüne sebep olacağını hisseden Sentry, bu savaşta taraf olmamak için kaçmaya çalışırken Dünya’dan Ay’a uçar. Ay’da "insanlık dışı" varlıklarla karşı karşıya gelir. Bir tehlike olduğuna inanılarak Sentry’e, Ay'da bulunan sözde "Mavi Alan" olan “Black Bolt”a kadar insanlık dışı varlıkları takip etmesi görevi verilmiştir. İç Savaş’la ilgili olayları bu varlıklarla tartışan Sentry’nin onlarla olan dostluğu yeniden alevlenir. Bu arada onlardan birisi olan Crystal’le geçmişte var olan ilişkisi su yüzüne çıkarak kaldığı yerden devam etmeye başlar. Bunun üzerine Iron Man, Sentry’i, ilk başlarda son derece isteksiz de olsa Kaptan Amerika’ya yardım etme konusunda ikna etmeye gider. Kaptan Amerika, dünyanın değiştiğini anlayarak önlem almaya çalışmaktadır. İç Savaş’tan üç gün sonra Sentry’nin Registration Programı’na verdiği destek halka duyurulur. Tony Stark, O’nun Mighty Avengers takımının yeni gelen üyesi ve 142 kayıtlı süper kahramandan birisi olduğunu ilan eder. 

Hulk: Dünya Savaşı:
Sentry’nin Stark Tower’ın tepesinde bulunan Watchtower'ı, Hulk ve Iron Man’in New York’taki ilk dövüşünde yerle bir olur. Mister Fantastic, Sentry’nin Hulk’ı sakinleştirip yatıştıran aurasını kopyalayabilen bir makine yaratır fakat Hulk bu makineyle kandırılamaz. Bu süreç boyunca Invisible Woman ve ABD başkanı gerçek Sentry’e ulaşmaya çalışsalar da, Sentry onların ricalarını kabul etmez.
Hulk’ı n Mister Fantastic’i, Iron Man’i bir gladyatör savaşında öldürmeye teşvik edişini televizyonda gördükten sonra Sentry sonunda New York’a uçarak Hulk’ı durdurmaya karar verir. Sentry ve Hulk arasında büyük bir çarpışma yaşanır. Öyle ki Hulk’ın kontrolü tamamen kaybolur ve gücü, şimdiye dek görülmemiş bir seviyeye ulaşır. Dövüş sırasında o kadar büyük bir enerji açığa çıkar ki Hulk da, Sentry de normal insan görünümlerine dönerler ve Bruce Robert’ı zayıf bir yumrukla yere sermeyi başarır.

İç  Savaş Sonrası:
İç Savaş’tan sonra Tony, Robert’ın, Avengers’ın yeni versiyonu olan Mighty Avengers’ın yeni gelen üyesi olduğunu halka açıklar. En güçlü üye olarak betimlenmesine karşın güçlerini kullanma konusunda yeterince tecrübe sahibi değildir. Ultron’a karşı yapılan savaşta, Ultron’un Sentry’nin eşine suikast düzenlemesinden sonra Helicarrier’i indirebilmek için virus yollamasınına kadar geçen sürede bu tecrübesizlik göze çarpmaktadır.
Bu olay olduktan sonra öfkeden kuduran ve neredeyse Void karakterine bürünen Robert, Ultron’a acımasızca saldırır, Ares O’nu oyalar ve bu sırada Ultron’u etkisiz hale getirmek için Ant Man’in bir virüs geliştirmesine izin verir. Ama Sentry, merhamet etmez ve Ultron’a saldırmaya devam eder. Virüsün Ultron’a yüklenmesi henüz tamamlanmamışken Sentry neredeyse O’nun başını uçurmak üzeredir, Ms. Marvel araya girip Sentry’i etkisiz hale getirmek zorunda kalır. Ultron yenilgiye uğradıktan sonra Sentry Watchtower'a  alelacele giderek karısının hayatta ve iyi olup olmadığını görmek ister. Daha sonra Sentry’nin karısı Lindy’nin, Sentry’nin güçlerini alması ya da O’nu ortadan kaldırmasını kendisinden istemesi üzerine Tony büyük bir şaşkınlığa düşecektir.

Gönül Öztopuz

0 yorum:

Yorum Gönder