10 Ekim 2012 Çarşamba

Alice Harikalar Diyarı’nda dolaşan bilim adamı: Henry Pym (Ant-Man - Giant Man - Goliath - Yellowjacket) Bölüm 1


Gerçek Adı: Dr. Henry "Hank" Pym
Meslek: Maceracı, Biyokimyacı,                 Avengers topluluğunun eski yöneticisi
Kimlik: Halk tarafından biliniyor                
Yasal Durum: ABD Vatandaşı, vatana ihanet suçundan hüküm giymiş ve bu karar daha sonra düşmüştür
Eski Takma Adı: Ant-Man, Giant-Man, Goliath, Yellowjacket
Doğum Yeri: Elmsford, New York
Medeni Durumu: Dul, daha sonra yeniden evlenir ve boşanır
Bilinen Akrabaları: Maria Troyava (ilk eşi, ölür) , Janet Van Dyne (ikinci eşi, boşanır)
Harekat Üssü: Avengers Malikanesi, New York City, New York, (daha öncesinde) Avengers Topluluğu, Los Angeles, California
İlk Görünüm: (Pym olarak) TALES TO ASTONISH #27, (Ant Man olarak) TALES TO ASTONISH #35, (Giant Man olarak) TALES TO ASTONISH #49, (Goliath olarak) AVENGERS #28, (Yellowjacket olarak) AVENGERS #59
Uzunluk: 1.83 Metre (6 ft.)
Ağırlık: 83.91 Kilogram (185 lbs.)
Göz Rengi: Mavi
Saç Rengi: Sarışın

Güç Seviyesi: Yellowjacket ve Ant Man olarak, kendi yaşındaki normal bir adam kadar güce sahiptir. Normal bir erkeğin gücüne ek olarak yoğun bir egzersiz programıyla daha fazla dayanıklılığa sahip olmuştur. Bu güç seviyesini, Yellowjacket ya da Ant Man olduğu zamanlarda, bir böcek boyutuna küçüldüğünde de elinde bulundurmaktadır. Giant Man ya da Goliath’a dönüştüğünde, dev ölçülere sahipken Pym’in gücü boyunun uzunluğu ile doğru orantılı olarak artış gösterir. Örneğin; 304.8 cm (10 feet) uzunluğundayken, 453.59 kg (1000 pound) kaldırabilmekteyken, 762 cm uzunluğunda (25 feet) iken 10 ton, 3048 cm iken (100 feet) tam olarak 50 tonluk ağırlığı rahatça kaldırabilmektedir. 25 feet uzunluğundan sonra ne kadar büyürse, Pym’in kendi kütlesini kontrol etmek için kullanmak zorunda olduğu güç de artmaktadır.

Bilinen Olağanüstü Özellikleri:
Ant Man ve Yellowjacket olarak, Henry Pym  kendisini bir sineğin boyuna indirgeyebilir. Bu da “Pym parçacıkları” olarak da bilinen atomaltı parçacıklarına kadar küçülebilme özelliği olduğunu göstermektedir. Pym Parçacıkları’nın doğası, kaynağı ve mekaniği gizemini korumaktadır. Bilinen hikaye; Pym’in “Pym Parçacıkları” içeren iksiri içmesi şeklindedir. Bu parçacıklar, beyin nöronlarının elektrik uyarıları ile etkileşime geçerek, “küçülme alanı” olarak adlandırılan bir organizma yaratmıştır. Bu alan aktive olduğunda, tüm vücudu istediği ölçüde küçülebilmektedir. Genellikle kendisini 2,5 cm uzunluğuna küçültmeyi tercih etse de bu uzunluk ile normal uzunluğu arasında herhangi bir uzunlukta değişebilmektedir. Normal ölçülerine dönebilmek için, Pym, farklı tipte parçacıklar içeren farklı bir iksiri içmektedir. Bu parçalar, beyniyle etkileşime geçerek “büyüme alanı” adı verilen bir başka organizma yaratır ve bu organizma, zihinsel komutla harekete geçer. Bu nedenle Pym, normal ölçülerine dönebilmekte ve sahip olduğu gerçek kütleyi ekstra boyutlardan geri kazanabilmektedir.

Garip bir şekilde, Pym’in kütlesi karınca boyutunda ekstra boyut kazanabilmekteyken, ağırlığı bir sineğinki kadar azalmasına karşılık o ölçüdeyken bile normal insan ölçüsünde sahip olduğu güçlere tamamen sahiptir.
Pym parçacıklarının beyni ile etkileşime geçerek Giant Man ve Goliath olarak dev ölçülere ulaşmasının, sağladığını da keşfeden Pym, bunun vücudundaki kas ve kemikleri, ağırlığı da aynı şekilde etkileyerek O’na insan üstü güç verdiğini de fark edecektir.
Sürekli olarak Pym parçacıklarına maruz kaldıktan sonra, bunun sonucu olarak Pym, sadece irade gücü ile kendi boyutlarını istediği an ve ölçüde değiştirebilir hale gelecektir.

Yıllar boyunca Pym’in, devasa boyutlara büyümesiyle beraber vücudunda bir takım zorlanmalar oluşmuş ve büyüme yeteneklerine sınırlamalar meydana gelmiştir. Pym’in insan üstü güçlerini kaybedip kaybetmediği belirsizdir. Muhtemelen, uzun süredir kullanmadığı için onları kaybetmiş olabilir.

Yetenekleri:
Dr. Henry Pym, dünyanın önde gelen biyokimyacılarından olmasının yanında, atomaltı parçacıklar fiziği ve robotlar konusunda dikkate değer bir uzmanlığa da sahiptir.

Özel Eşyalar:
Ant Man olarak “sibernetik başlık” giyen Pym, bu sayede, karıncalar ve diğer böceklerle ilkel de olsa telepatik iletişime geçebilir ve onların zihinlerini bir süreliğinde de olsa kontrol edebilir. 
Yellowjacket olarak, bu başlığın minyatür versiyonlarını yanında taşıyan Pym, aynı telepatik iletişimi Yellowjacket formunda da kurabilmektedir. Yellowjacket olduğunda, eldivenleri içerisinde değişken akımlar yayan elektrik civatalarına sahip elektrikli “arı iğneleri” taşımaktadır. Kostümü, uçabilmesini sağlayan yapay kanatlar içermektedir.
Goliath olduğunda, Pym, bütün laboratuvarını bir mikroçip boyutuna küçültebilir. Çeşitli bölmeleri olan üniforma kemerinde minyatür hale getirilmiş pek çok ekipman mevcuttur.

Tarihçesi:
Dr. Henry Pym, pek çok bilimsel alanda kendini kanıtlamış Amerikalı bir biyokimyacıdır. Doğduğu Macaristan’da siyasi muhalif olan (ve doğduğu topraklardan kaçan) Maria Troyova adındaki cesur ve güzel bir kadınla evlidir. 
Amerikan vatandaşlığının Maria’yı koruyacağına safça inanan Henry ve Maria Pym, evlendikten kısa bir süre sonra Macaristan’a giderler. Burada gizli servis ajanlarıyla karşı karşıya gelirler. Henry Pym bayıltılır ve bu sırada Maria da öldürülür. Henry Pym, Maria’nın ölümüyle perişan olur gelecekte gaddarlık ve adaletsizlikle savaşmak için elinden ne gelirse yapacağına yemin eder.
Amerika Birleşik Devletleri’ne geri döndüğünde Pym bir grup atomaltı parçacık keşfeder ve bu parçacıklar gelecekte “Pym Parçacıkları” olarak tanınacaktır. Pym manyetik alanlar uygulayarak bu parçacıkları iki farklı serum içerisinde hapsetmeyi başarır.
Bu serumlardan ilki, insanların ve nesnelerin boyutlarını küçültürken ikincisi de onları normal boyutlarına geri döndürmektedir. Pym küçültücü serumu kendi üzerinde uyguladığında beklediğinden çok daha güçlü bir buluş yaptığını anlar: Küçültücü serum, O’nu bir karınca boyutuna indirgemiştir. Pym bir karınca yuvasında hapsolur ve karıncalar tarafından kovalanmaya başlar. Güçlükle kaçmayı başarır ve diğer serumu içerek kendi normal boyutuna döner. Her iki serumun da son derece tehlikeli olduğuna karar verir ve serumları yok eder. Ancak haftalar sonra kararını tekrar düşünerek serumları yeniden yaratmaya ve bu keşfi insanlardan saklamaya karar verir. Karınca yuvasındaki deneyiminden sonra, Pym karıncalarla ilgili araştırma yapar ve antenleri vasıtasıyla birbirleriyle elektirik akımları göndererek iletişime geçtiklerini teorize eder. Aylar süren çalışmaları sonucunda Pym ilk sibernetik başlığını yaratarak elektrik dalgası transferi ve alışverişi ile karıncalarla iletişim kurmayı başarır. Bu küçültücü iksiri günün birinde tekrar kullanmak isteyebileceğini hesaba katarak Pym kendisi için koruyucu bir kostüm dizayn eder. Uzun süre bu buluşunu kendisine saklamayı tercih edecektir ancak…
Pym günün birinde hükümet tarafından,daha önceki çalışmaları göz önüne alınarak, insanların limitli olarak radyoaktiviteye karşı bağışıklık kazanmalarına yarayan bir gaz hazırlaması için görevlendirilir. Hükümet, diğer dört bilim adamını da O’na bu çalışmada yardımcı olmaları için görevlendirmiştir. Sovyet İstihbarat Örgütü K.G.B, Pym’in projesini öğrenir ve Pym ile asistanlarını kendi laboratuvarlarında rehin alır. Hazırlanan gazın tüm formülünü tek bilen kişi Pym olduğu için K.G.B tarafından tehdit edilse de formulü söylemeyi reddeder. Ajanlar bunun üzerine laboratuvarı karış karış ararlar ve Pym’i asistanlarını ölümle tehdit ederler. Gizlice sibernetik başlığını takan ve kostümünü giyen Pym küçültücü formul  ile kendisini bir karınca boyutuna küçültür. Laboratuvarın dışındaki bir karınca yuvasına kaçarak başlık yoluyla büyük sayıdaki karıncayı kontrolü altına alır ve onlara ajanlara saldırma emir verir. Karıncalar saldırganların hakkından gelir ve Pym asistanlarını kurtarmayı başarır sonra da normal boyutuna geri döner.  Bundan sonra Ant Man kimliğini kullanarak “Egghead” Elihas Starr adında, en büyük düşmanı olan cani bilim adamı da dahil olmak üzere, pek çok tehditle savaşacaktır.
 Kosmos adlı gezegenden gelen bir uzaylı, Vernon van Dyne adındaki bilim adamını öldürdüğünde Pym, Ant Man gizli kimliğini, van Dyne’ın kızı Janet’e ifşa eder. Janet babasının intikamını almak için yemin etmiştir. Pym Janet’a Pym parçacıkları içeren küçültücü serumu nasıl kullanacağını öğretir ve biyoteknik kullanarak O’na böcek boyutuna indirgendiğinde böcek kanatlarına benzer kanatlar geliştirme yeteneğini verir. Janet van Dyne, bir yabanarısına dönüşerek Ant Man’e yardımcı olur ve katil Kosmosian’ı beraberce alt ederler. Pym ve van Dyne birbirlerine zaman içerisinde aşık olurlar, van Dyne Pym’e ilk eşi Maria’yı hatırlatmaktadır. Pym ve van Dyme, kostümlü kimlikleri içerisinde suçla savaşan bir çift olur ve Avengers takımının kurucuları arasında yer alırlar.
Pym daha sonra Pym parçacıkları içeren bir dizi kapsül geliştirir. Bu kapsüller sayesinde hem kendisi hem de van Dyne istedikleri boyutlara kolayca büyüyüp küçülebilirler. Bundan sonra Pym, suçlularla savaşırken gücünü dev boyutlara sahipken kullanmayı tercih eder ve bu boyuta sahipken Giant Man adını alır. Önceleri 3,5 metre boyuna ulaştığında kendi ağırlığını kontrol edemezken sonraları bundan çok çok fazla yüksekliklere, örneğin 30 metreye ulaştığında bile rahatça hareket edebilecek hale gelse de, 3,5 metreden daha dev boyutlarda yüksekliğiyle orantılı olarak daha zayıf hale gelir.
Ancak, vücudunun ölçülerini dev boyutlara ulaştırması ile Pym’in vücudunda zorlanmalar sonucu ölümcül olabileceğine inandığı hasarlar oluşmuş, Giant Man ve Wasp olarak kariyerlerine devam etmelerinin özellikle van Dyne için tehlikeli olduğuna karar vermiştir. Bunun üzerine van Dyne’dan kostümlü suç savaşçılığından emekliye ayrılmasını isteyerek kendisi de kariyerine son vermiştir. Bundan bir süre sonra Pym ve van Dyne, Sub-Mariner’ın New York City’e doğru harekete geçtiğini öğrendiklerinde, Avengers’ları uyarmak için harekete geçmişlerdir. Van Dyne, Wasp halindeyken ilk denizaltı halkının lideri Attuma ve daha sonra da Collector tarafından yakalanır. Avengers’lara van Dyne’ın kurtarılmasında yardımcı olmak amacıyla Pym, büyüme gücünü yeniden kullanmaya karar verir. Bunun üzerine, yeni bir kostüm tasarlar ve bu defa Goliath adını alır. Uzun yıllardır Pym ve van Dyne, sadece irade gücü ile istedikleri boyutlara erişebilmekteyken Pym, bu defa yalnızca 7,5 metre boyuna erişebilmekte ve bu boyda kalmayı yalnızca 15 dakika başarabilmektedir. Avengers’larla Collector’a karşı olan savaşta, Goliath, 15 dakikadan uzun süre bu boyutta kalmış ve Pym, gerçek boyutuna dönmeyi başaramayıp 3 metrenin altına inememiş ve 3 metre uzunluğunda bir insan olarak kalmıştır. Nihayet Pym, karınca boyuna inmeyi başarabilmişse de normal boyuna bir daha dönememiştir. Collector, Pym’i deneylere tabi tutup yeniden Goliath olabilmesine ( 7,5 metre boyunda 15 dakika kalabilmesine) olanak vermiştir.
Bu süreçte Pym, robotlarla ilgili araştırmalarını sürdürerek yüksek zekaya sahip bir robot yapmayı başarmıştır. Robot, daha sonra yaratıcısına karşı gelerek Pym’in laboratuvarından kaçmış, zamanla Avengers’ın en büyük düşmanlarından birisi olan Ultron adını almıştır.

Ultron, Dr. Henry Pym’in kendi hafıza belleği ve düşüncelerinden, yine kendisi tarafından yaratılmıştır. Bu, Yapay Zeka ile ilgili olarak Reed Richards gibi bir bilim adamının bile başaramadığı bir atılım olmuştur. İlk başta sadece başın üzerine yerleştirilen basit bir kutu gibi görünse de, A.I. Ultron’u tasarlayan Pym, bunun bilimsel keşifler için yeni bir çağ açacağını ummuştur. Ancak, birşeyler korkunç bir halde ters gitmiş; Ultron, Pym’in programlamasının ötesinde çok daha önsezili ve isyankar olmuştur. Hatta Dr. Pym’i mağlup ederek O’nun kendisini yarattığını unutması için beynini yıkamayı başarmıştır. 

Uzun yıllar sonunda, Janet van Dyne’a aşık olan Pym, bastırılmış kişiliğinden dolayı O’nunla evlenmeye direnmiştir. Bir gün laboratuvarında çalışırken Pym, kazara içerisinde çeşitli gaz bileşenleri olan birkaç deney tüpünü kırar. Ortaya çıkan gaz, Pym üzerinde radikal bir geçici kişilik yaratır. Yellowjacket adı verilen yeni bir kimlik kazanır, Henry Pym’I öldürdüğünü, van Dyne’ı kaçırdığını iddia ederek Pym’in uzun zamandır içten içe istediği gibi van Dyne’a evlenme teklif eder. Yellowjacket’in gerçekte Pym olduğunu anlayan van Dyne, O’nun oyununa katılır ve psikolojik durumunun kötüleşmesine engel olmak için O’nunla evlenmeyi Kabul eder. Van Dyne ve Yellowjacket Avengers Malikanesi’nde evlenirler fakat bundan hemen sonra Avengers Ringmaster ve Circus of Crime tarafından saldırıya uğrar. Van Dyne’ı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya görmek, Pym’in kendi normal kişiliğine dönmesine neden olur. Avengers bu sırada Ringmaster ve topluluğunu bozguna uğratmıştır. Takma adını kullanarak evlenmiş olamasına rağmen Pym ve van Dyne arasındaki evlilik halen geçerlidir ve her ikisi de bu evliliğin geçerliliğinden ötürü mutludur. Pym sonunda, suçlulara karşı savaşta güçlerini Yellowjacket kostümü ve takma adıyla kullanacağını açıklar. Avengers’la değişik zaman aralıklarında birlikte çalışır. Bununla birlikte geriye kalan tüm zamanını bilimsel araştırmalarına adar. Scott Lang ikinci Ant Man olmak için Pym’in eski ekipmanlarını kullanmak istediğinde Pym O’nu destekler.
Bilimsel araştırmalar Pym’in her zaman için tercih ettiği kariyeri olmuş ve kariyerinin ilk zamanlarında olduğu gibi suçlularla savaşmak O’na artık heyecan vermemeye başlamıştır. Pym parçacıklarını keşfinden sonra bu keşfe eşdeğer bir bilimsel buluş yapamadığını düşünen Pym, zaman zaman gergin ve depresif dönemler içerisine girer. Bunun ötesinde, Ultron’u yaratmış olmaktan ötürü büyük bir suçluluk duymaktadır. Bir bilim adamı olarak kendini gittikçe başarısız hissetmeye başlar. Eşinin bir modacı olarak ulaştığı inanılmaz başarı ve kazandığı büyük miktarda paradan ötürü, evliliklerindeki parasal kaynağın O olduğunu düşünmeye başladığında başarısızlık duygusu şiddetlenir ve Pym öfkesini, ağır sözler kullanarak karısından çıkarmaya başlar.

Avengers, Elfqueen’le savaşa girdiğinde bardağı taşıran son damla gerçekleşir. Elfqueen’in şeytani planları olmadığını hisseden Captain America O’nu sakinleştirmeye çalışmaktadır. Buna rağmen, kendi psikolijisinden ötürü gergin olan Yellowjacket, Captain America’nın ne yapmaya çalıştığına aldırmaksızın Elfqueen’e arkadan saldırır. Bunun sonucu olarak Elfqueen kızgın bir halde savaşmaya devam eder. Savaş sona erdiğinde Captain America, Yellowjacket’in pervasız davranışları sonucu masum insanların ölme ihtimalini de göz önünde bulundurarak, kendisini Yellowjacket’i yargılamak durumunda hisseder. Bir Avengers askeri mahkemesi kararlaştırılır ve Yellowjacket yargılanmak üzeredir. Bir sinir krizi geçirmenin eşiğine gelen Pym, Avengers’lara askeri mahkemede saldırmak üzere bir robot geliştirir. Pym robotta, kendisinin kolayca robotu yenebileceği bir gizli zayıf nokta dizayn eder. Bu saldırıda Avengers’ları robota karşı savunduğu zaman hakkındaki suçlamaların düşeceği ve sonunda Avengers’ların gözünde bir kahraman olabileceği hayalini kurmaktadır. Karısı bu plana karşı çıktığı zaman Pym O’na hakaret eder. Fakat mahkeme gününde Pym’in planı ters gider, robotu alt edip takımı kurtaran Wasp olmuştur. Pym, Avengers’tan kovulur ve bunun da ötesinde eşi Janet, boşanmayla sonuçlanacak olan davayı başlatır.

Pym, eşinin malikanesinden taşınır. Şaşırtıcı derecede beş kuruşsuzdur, kitapları artık satılmıyordur ve patentlerden kazandığı parayı da çoktan tüketmiştir. Pym, eski düşmanı Egghead’e rastlayıncaya dek bir süre amaçsız bir şekilde yaşar. Egghead, kuzeni olan Patricia Starr’ın kolunu kaybetmesine neden olduğu için suçluluk duyduğunu iddia eder ve Pym’den daha önce tasarladığını bildiği bionik kolu Patricia’ya yerleştirmesini isteyerek karşılığında da büyük miktarda para teklif eder. Paraya ihtiyacı olan Pym, Egghead’in isteğini yerine getirir fakat daha sonra biyonik kolu yerleştirdiği “Trish” Starr’ın Egghead’in kontrolünde olduğunu anlayacaktır. Egghead, Pym’e Trish’in biyonik koluna bubi tuzağı yerleştirdiğini ve emirlerine uymadığı takdirde bubi tuzağını patlatarak Trish’i öldüreceğini söyler.

Bunun sonucu olarak Pym, hükümetten adamantiyum çalmak ve Avengers’la savaşmak üzere zorlanır. Ancak Egghead yine yalan söylemiştir: Biyonik kolda bubi tuzağı yoktur. Dahası, Trish Starr, amcasının teknolojisinin Pym’in kurduğu bir komplo olduğunu söylemek üzere programlanmıştır. Henry Pym’in elinde, adamantiyumu tehdit altında çaldığını gösteren hiçbir kanıt yoktur, bu yüzden vatan hainliği suçundan tutuklanır.
Pym’in davası sürerken, kendilerine “Masters of Evil” adını veren bir grup, O’nu kurtardıklarını iddia ederek Pym’i esir alırlar. Aslında Egghead için çalışmaktadırlar ve Egghead, O’na kendi suç organizasyonuna katılmasını teklif edecektir.  Pym kabul etmiş gibi davranır ve Egghead, O’ndan insan yaşam süresini uzatacak olan bir makine geliştirmesini ister. Bir süre sonra Pym, makineyi bitirdiğini söyler. Bir hile olmasından kuşkulanan Egghead ve müttefikleri makineyi incelemeye başlarlar. Makinenin içerisine düşmanlarını alt edebilmek için gizlice değişik düzenekler kuran Pym, Egghead ve Masters of Evil’a karşı makineyi kullanıp tek başına onları yener. Bu arada Avengers, Egghead’in saklanma yerini keşfeder. Avenger Hawkeye, saklanma yerine sızmayı başarır ve Egghead’in Pym’e silah doğrulttuğunu görür. Hawkeye, oklarından birisiyle silahın namlusunu hedef alır, silah büyük bir enerji patlamasıyla patlayarak Egghead’i öldürür.
Masters of Evil organizasyonunun bazı üyeleri mahkemede sorgulanır ve Pym’in Egghead tarafından zorlanılıp kapana kıstırıldığını söylediklerinde Pym nihayet suçsuz bulunur. Pym serbest kaldıktan sonra kostümlü bir maceracı olmaktan vazgeçer, artık zamanının tamamını bilimsel araştırmalar yapmaya adamak istemektedir. Ancak zaman geçtikçe, Pym maceracı olarak içerisinde bulunmasa da Avengers’ın bünyesinde bulunmayı ister ve Avengers Topluluğu için New York City’de Edwin Jarvis’in üstlendiği rolü Batı yakasında üstlenmeyi teklif eder. Pym’in teklifi kabul edilir. Günümüzde Pym, Avengers Topluluğu’nun Batı Yakası Yöneticisi olarak görevine ve Wasp ile olan romantik ilişkisine kaldığı yerden devam etmektedir. 

Gönül Öztopuz







0 yorum:

Yorum Gönder