23 Ekim 2012 Salı

ERKEKLER LİGİNDE DİŞLİ BİR KADIN MACERACI: SPIDER-WOMAN!


Gerçek Adı: Jessica Miriam Drew
Meslek: Maceracı, Özel Araştırmacı, Casus 
(Espionage Ajanı), Sekreter, Öğretmen
Yasal Durum: ABD Vatandaşı, İngiliz Vatandaşı
Doğum Yeri: İngiltere
Medeni Durumu: Bekar
Bilinen Akrabaları: Jonathan Drew (babası, ölmüş) , 
Miriam Drew (annesi, ölmüş)
İlk Görünüm: Marvel Spotlight #32 (1977 yılında)
Uzunluk: 1.78 Metre ( 5ft  10")
Ağırlık: 59 Kilogram (130 lbs.)
Göz Rengi: Yeşil
Saç Rengi: Kumral
Tanımlayıcı Özellikler: Jessica’nın doğal saç rengi kumral olmasına rağmen,  genellikle saçını simsiyah boyamayı tercih eder. Siyah saç, daha önceleri, Jessica’nın Spider-Woman olduğu zamanlarda kimliğini saklamak için kullandığı bir peruk olsa da şimdi kendi doğal saçı haline gelmiştir.
Orijini:
Jessica Miriam Drew’ün ailesi Jonathan ve Miriam Drew adındaki iki bilim insanıdır. Bu bilim insanları, hayatlarını, örümceklerin çevre adaptif yeteneklerini, DNA’ ları içerisindeki elementlerden  insan genomu içine aktarmaya adamışlardır. Jessica’nın doğumundan önce ikili, Wundagore Dağı’na taşınarak, General Wyndham’ın himayesinde, HYDRA’nın sağladığı finansmanla araştırmalarını sürdürmüşlerdir. Bu araştırmalar ve deneyler sırasında, Jessica’nın annesi, çeşitli türlerdeki örümceklerin fiziksel özelliklerini kapsayan DNA’yı içeren lazer ışınına maruz kalmıştır. Henüz anne karnında olan Jessica, O’na birçok değişik örümcek gücünü veren özellikleri bu şekilde almıştır.  Jessica’nın ailesi, o doğduktan bir süre sonra esrarengiz koşullar altında ortadan kaybolmuşlar ve gitmeden önce O’nu, Wundagore Dağı’nda, Bova adındaki kadına bırakmışlardır. Jessica, daha sonra HYDRA’nın bünyesinde, Taskmaster tarafından dövüş sanatları üzerine eğitilmiş ve kendine özgü güçleri etkili bir şekilde kullanmayı öğrenerek ölümcül bir suikastçiye dönüşmüştür.
Yaratılışı:
Spider-woman ilk olarak, 1977 yılında Marvel Spotlight’ın 32. Sayısında ortaya çıkmıştır. Archie Goodwin, Sal Buscema ve Jim Mooney tarafından yaratılan Spider-woman, 1970’lerde kısa bir popülerite yaşamıştır. Bu süreçte kendi düzenli serisi olan Spider-woman (toplam 50 sayı), daha sonra popülerliğini kaybederek neredeyse unutulmuş ve yıllar sonra, yirmibirinci yüzyılda yeniden dirilerek New Avengers üyesi olarak boy göstermeye başlamıştır.

Karakter Gelişimi:
Jessica’nın orijininin asıl hikayesi, Jonathan ve Mirriam Drew’ün kızları olarak Londra, İngiltere’de doğması ile başlar. Genç yaşta Jessica, Transia yakınlarındaki Wundagore Dağı’nda yaşarken öldürücü miktarda radyasyonla zehirlenir. Hayatını kurtarmak için bir girişimde bulunmak isteyen babası, O’na  ışınlanmış örümcek kanına dayanan deneysel bir serum enjekte eder. Serumun anlaşılır bir etkisi olmadığına inandıkları için,  “High Evolutionary” olarak da bilinen bir adam O’nu genetik hızlandırıcının içerisine sokar. Hızlandırıcının içerisindeyken, giderek yavaşlayan oranda yaşlanır.
 Sonunda, Kont Otto Vermis’in kontrolü altındaki HYDRA O’nu bularak bir HYDRA ajanı olarak yetiştirir. O’na sahte bir erkek arkadaş vererek daha sonra genç adamı öldürecek kadar ileri giden HYDRA, bu şekilde Jessica’yı yavaş yavaş ele geçirir. Titizlikle Taskmaster tarafından eğitilen Spider-woman, bütün bu beyin yıkama ve manipulasyonlar sonucunda insan olmadığına, aslında evrim geçirmiş bir örümcek olduğuna inandırılır.  Bu süreçte “Arachne” takma adını alan Spider-woman, Jessica’nın HYDRA’nın gerçek yüzünü gördüğü ana kadar, bir HYDRA ajanı olarak Nick Fury ve S.H.I.E.L.D ‘le savaşır.
Yeni hikayede ise Jessica’yı HYDRA’ya kabul eden Otto Vermis, artık yaşlı ve emekli bir HYDRA ajanıdır. Jessica ise annesini bulmaya giden yolda bilgi sahibi olmak için bu yaşlı adamı baştan çıkaracaktır. Bir diğer değişiklik ise, altıncı yüzyıl büyücüsü Magnus’un ruhunun, Jessica’nın babasına asla hakim olmamasıdır. Magnus’un on yıllar sonra, Jessica’ya pekçok macerasında yardım edişinin nedenini açıklayan bu detayın değiştirilmesi, zaman zaman karışıklığa sebep olmuştur.

Diğer Spider-woman Karakterleri:
Birkaç diğer karakter de Spider-Woman karakteristiği göstermiştir. İlk “Secret Wars” da yer alan Julia Carpenter, genetik değişime uğramış ve kısa bir süre de olsa bu ünvana sahip olmuştur. Mattie Franklin de sonradan kazanılan güçlerle bir süreliğine Spider-woman olarak anılmıştır. Dr. Octopus tarafından genetik olarak modifiye edilen Charlotte Witter adlı süper-kötü ve “Gizli İstila” hikaye örgüsündeki Queen Veranke de kendilerini Spider-woman olarak tanıtmışlardır.
Spider-Woman’ın Yer Aldığı Hikayeler:
Spider-woman adını aldıktan sonra Jessica, yeni kimliğini kullanarak, Londra’dan başlayarak babasının katilinin izini surer. Bu süreçte HYDRA tarafından yeniden ele geçirilip beyni yıkandıktan sonra onlar adına çalışmaya başlayacaktır. Bu, O’nu Ben Grimm’le doğrudan bir çatışma içerisine sürükler. HYDRA’nın beyin yıkaması tersine çevrildiğinde, “Thing” ve “Mystic Modred” ile sihir ve büyü yoluyla savaşacaktır. 
Jessica, daha sonra Morgan Le Fey’in ajanı olan Excalibur ile savaşır. Morgan’ın ezeli düşmanı olan “Büyücü Magnus” ile karşı karşıya gelir. Karşılaşmalarından itibaren Magnus, Spider-woman’ın en güçlü müttefiklerinden birisi haline gelir. Daha sonra Magnus, Jessica’ya O’nu Los Angeles’ta yeniden bulması için bilgi sağlayacak ve kostümlü suç savaşçısı olarak kendi kariyerine başlaması için de fırsat verecektir. Los Angeles’ta bulunduğu sırada Jessica,  Morgan Le Fey’in hayaletine rastlar ve babasının katillerinin izini sürer. Bu sırada Jessica, S.H.I.E.L.D ajanı Jerry Hunt tarafından Los Angeles’a kadar takip edilir ve O’nunla romantik bir ilişkiye başlar.
Spider-woman oluşunun ilk zamanlarında Jessica, Los Angeles’taki varlığını gizli tutmayı tercih eder. “Grimm Kardeşler”, “Hangman”, “Enforcer”, “Needle”, “Hammer”, “Anvil”, “Nekra”, “Silver Samurai”, “Viper”, “Waxman” gibi süper güçlü düşmanlarla savaşırken, “Werewolf”, “Shroud” gibi müttefiklere de sahip olur.
Jessica, feromonlarının gerçek doğasını keşfetmeye çalışır. Sonunda erkekler için güçlü bir cinsel cazibe, kadınlar içinse antipati oluşturan feromonlarını kullanmayı öğrenir. Araştırmaları O’nu Hatros Enstitüsü’ne ve ilk gerçek işine götürür. Burada sekreter olarak çalışarak; herhangi bir yan etki olmaksızın insanlar arasında dilediği gibi dolaşabilmesi için, feromonlarını bastıran ücretsiz bir tıbbi tedaviye ulaşabilmektedir. Shroud’un yanında Nekra’ya karşı savaşırken feromonlarını dilediği zaman salgılamayı öğrenir. Hatros Enstitüsü’nde zirvedeyken Jessica’nın Nekra ile karşılaşması, işini kaybetmesine neden olacaktır.
İşsiz günlerinde, Jessica, hırsızlık yapmayı bile düşünür fakat bundan son anda vazgeçer. Spider-Man ile karşılaştıklarında, Spider-Man O’na, eşsiz yeteneklerini zorda kalan insanları kurtarması için kullanmasını öğütler. Jessica bu öğüdü dinleyerek suçlulara karşı bir kelle avcısı olur. Daha sonra “Hornet” adını alacak olan eski FBI uzmanı Scotty McDowell ile birlikte çalışır. Onlar birlikte çalışırken ilişkisi sona erer ve bundan sonra Jessica, San Francisco’da en yakın arkadaşı Lindsay McCabe ile yaşamaya ve lisanslı bir özel araştırmacı olarak çalışmaya başlar.
Özel araştırmacı olarak çalışırken Jessica bir savaşta Viper ve Silver Samurai ile karşı karşıya gelir. Bunun sonucunda iki şey açığa çıkacaktır. Bunlardan ilki, Lindsay McCabe’nin Spider-woman’ın Jessica olduğunu öğrenmesi, diğeri ise Viper’ın Jessica’nın gerçek annesi olduğunu iddia etmesidir. Viper’ın aslında Miriam Drew olup olmadığı açıklanmamakla birlikte, ikisi arasındaki benzerlik esrarengizdir ve HYDRA ajanlarını bile şaşırtmıştır. Ancak Viper’ın Chthon’un piyonu olduğu görülse de O, Jessica’yı incitmektense Chthon’a ihanet etmiştir. Jessica, daha sonra Viper’la yeniden savaşır, bu defa Viper Jessica’nın beyninin O’nun annesi olduğuna inanacağı şekilde yıkandığına inanmıştır. Bundan kısa bir süre sonra Jessica, Giant-Man’I kurtarmak için ayrıcalıklı güçlerinden vazgeçmiştir.
Jessica, Magnus’la birlikte altıncı yüzyıl İngiltere’sine astral seyahat ederek Morgan Le Fey’in güç gösterisi yapmak için kullandığı, arkadaşlarının ruhlarını serbest bırakmaya çalışır. Morgan’ın hakkından gelmeyi başarır ancak ruhu ondan uzaklaştığında, Jessica’nın insan vücudu ölür. Jessica’nın öldüğüne inanılır ve Büyücü Magnus, Jessica’nın varlığının tüm izlerini insanlık üzerinden silmek için bir büyü yapar. Buna rağmen büyü hatalı olur, Tigra ve Shroud Jessica’nın ölü vücudunu keşfederek Avengers ve Doctor Strange’le irtibat kurarlar. Aslında Jessica’nın astral düzlemde sıkışıp kaldığı ve kendi bedeni ile iletişim kurmaya çalıştığı anlaşılır. Avengers ve Doctor Strange, astral düzleme seyahat ederek Morgan Le Fay ile savaşır, gerçekte O da astral düzlemde sıkışmıştır. Morgan, Avenger’ların Jessica’yı diriltme çabalarını engellemeye çalışır. Sonunda Doctor Strange, Jessica’nın ruhuyla bedenini birleştirmeyi ve Morgan’ı tuzağa düşürmeyi başarır ancak herşeyin bir bedeli vardır: Jessica’nın biyoelektrik güçleri yok olmuş ve Magnus astral gücünü, Jessica’yı yaşama döndürmek adına feda etmiştir. Buna rağmen Jessica, yaşama dönüşünden ötürü minnettardır ve Spider-woman kimliğinden vazgeçer. Hayatına, San Francisco’da özel araştırmacı olarak devam eder, Lindsay McCabe ve ara sıra da Tigra, Shroud ve X-Men O’na yardımcı  olurlar.
Jessica Drew, partneri Lindsay McCabe ile birlikte sık sık Madripoor’a özel araştırmacı olarak uğrar. Bu süre boyunca, biyoelektriği deşarj etme yeteneğini kaybetmiş olsa da yavaş yavaş diğer örümcek güçlerini geri kazandığını fark eder. Hala insan-üstü güç ve çevikliğe, duvarlara tırmanma yetisine sahiptir. Bir noktada, Wolverine ile savaşır. Buna rağmen Wolverine’in alter-egosu olan Patch ile müttefik ve sırdaş olur ve O’na San Francisco’ya dönmesinde yardım eden pilot Archie Corrigan ile de iyi bir arkadaşlık kurar.
Jessica’nın hayatı, Charlotte Witter’ın O’nun güçlerini çalarak kendine Spider-woman lakabını vermesine kadar bir düzen içerisindedir. Bu olaydan sonra Jessica, özel araştırmacılığın yanında, Mattie Franklin’e öğretmenlik ve akıl hocalığı yapacaktır. Mattie Franklin, Spider-woman kimliğini üstlenerek, Spider-woman olan üçüncü kadındır. Jessica, Mattie ile iki olayı araştırırken güçlerini yeniden kazanmaya başladığını fark eder. Örümcek güçlerinin hemen hepsini geri kazanmasına rağmen güçleri dengesizdir. Örneğin, zehir patlamaları bir dövüşte son derece etkiliyken başka bir durumda tamamen etkisiz olabilmektedir. 

New Avengers (İntikamcılar)
Amerika’da Norman Osborn’un yasaları kontrolü ve emirleriyle kurduğu karanlık saltanatı süresince, Jessica, Wolverine tarafından New Avengers’a katılması için davet edilir ve gidecek başka bir yeri olmadığı için bunu kabul eder. Diğer Avengers’ları S.H.I.E.L.D’ ın artık var olmadığına dair uyarır, daha sonra da Luke ve Jessica Jones’un bebeği, Danielle’in bulunmasına yardım edecektir. Iron Fist ile birlikte HYDRA üssüne saldırarak Jarvis kılığına bürünen Skrull olup olmadığını bulmaya çalışırlar. Daha sonra da Red Hulk’ın kimliğini keşfetmeye çalışan Lady Liberators’a katılır.
New Avengers’la birlikteyken, Hood ve çetesi ile, Norman’ın saltanatının sona ereceği Siege of Asgard’a katılmadan önce de Dormammu /Hood ile karşılaşır. Jessica daha sonra yeniden düzenlenen Avengers takımına iç çekirdek üyenden (Iron Man, Thor, Captain America) hemen sonra katılır.

Spider-Woman’ın Gücü ve Yetenekleri:
Örümcek kanından türetilen özel bir serum ve yüksek miktarda radyasyona maruz kalmanın kombinasyonuyla Jessica, insan üstü birçok özelliğe sahip olmuştur. İnsan üstü güce, hıza, reflekslere, çevikliğe, dayanıklılığa ve sağlamlığa sahip olmuştur. Biyoelektrik enerjiyi bir noktada toplayarak zehir patlamaları üretme yeteneğine sahiptir. Bu patlamalar, normal bir insanı sersemletici ve hatta öldürücü etkide olduğu gibi, avuçiçi ve tabanlarından bilinmeyen bir yapıştırıcı madde salgılayarak hemen hemen her yüzeye yapışma yeteneğini de gösterir. Jessica, bütün zehirlere, ilaçlara hızlıca bağışıklık oluştururken, radyasyona karşı da tamamen bağışıklıdır. Bedeni, yüksek konsantrasyonlu feromon salgılarken bu, erkeklerin cinsel cazibe duymalarına neden olurken kadınların da korku hissetmelerine neden olur. Genellikle, bu etkiyi azaltmak için kimyasal bir “parfüm” kullanmaktadır. Tekli serilerinde genel olarak insan-üstü hisler göstermektedir. Jessica, birden çok defa güçlerini kaybedip geri kazanmış olmasına rağmen, bu günlerde güçleri yeniden ortaya çıkmış ve eskisinden de daha güçlü hale gelmiştir.
Güçlerine ek olarak, Jessica muhteşem bir teke tek dövüş ustasıdır. Taskmaster’ın eğitmenliği boyunca boks, judo, karate, kapoeira gibi pek çok dövüş tekniğinde eğitim görmüştür. Eskrim eğitimiyle birlikte değişik türlerdeki silahları kullanma eğitimi de alan Jessica, önceleri HYDRA, sonda da S.H.I.E.L.D tarafından gizli operasyon, gizli harekat, casusluk, bilgi toplama konularında da eğitilmiştir. Korece, Rusça, Fransızca, İspanyolca, Portekizce ve Almanca gibi çok sayıda yabancı dil konuşabilmektedir.  
Spider-Man gibi diğer Avengers’larla aynı fiziksel seviyede olmamasına rağmen kendi becerilerini ve reflekslerini, çok zor durumlarda kullanma konusunda diğerlerinden daha da kabiliyetli gibi görünmektedir.

Gönül Öztopuz





0 yorum:

Yorum Gönder