3 Kasım 2012 Cumartesi



Merhabalar!
Manga serilerimizi takip eden ve manga kültürü hakkında bilgi sahibi olan okurlarımızın yanında, mangaya ilgi duyan, okumaya başlamak isteyen okurlarımız olduğunu da dikkate alarak, yayınladığımız manga serilerinin çeşitleri hakkında ufak bir bilgilendirme yapmak istedik.
Japonya’da her yaştan insanın okuduğu, dünyada ise özellikle animelerinden sonra bir çığ gibi büyüyen hayran kitlelerine sahip olmaya başlayan mangaların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunların bir kısmını aşağıda, hedef kitleleri ile birlikte örnekleyebiliriz:

Shōnen manga: Genç erkek okuyucu kitlesini hedefler.
Shōjo manga: Genç kız okuyucu kitlesini hedefler.
Josei manga: Yetişkin kadın okuyucu kitlesini hedefler.
Kodomo manga: Genç kız ve erkek okuyucu kitlesini hedefler.

Gerekli Şeyler olarak yayınladığımız sevilen One Piece ile Naruto ile yakında raflarda yerini alacak olan Bleach “Shōnen manga”, yakında yayınlanacak olan diğer iki mangamız Hellsing ve Berserk ise “Seinen manga” olarak adlandırılmaktadır. Sizlere, bu manga çeşitleri ile ilgili biraz bilgi verelim.


Shōnen manga:
Shounen (少年) veya Shōnen Japonca bir kelime olup genç erkek veya erkek çocuk anlamına gelir. Anime veya mangaların hitap ettiği kesimi belirtmek için kullanılır. (10 yaş ve üzerindeki kitle.) Kanji karakterleri olan (少年), “yıl” anlamına gelmektedir. (漫画) ise “karikatür, öykü, çizgi roman” anlamına gelir. Böylelikle tam ifade “genç erkeklerin çizgi romanı” anlamına gelmektedir.
Shonen manga, genellikle yüksek aksiyon içerir ve erkek kahramanları  esprili karakterlerdir.
Erkekler ya da genç erkekler arasındaki dostluk, kavga, mücadele ve hayranlık ön plana çıkar.
Bazı shounen örnekler: Bleach, Beyblade, Fullmetal Alchemist, Naruto , Naruto Shippuden , One Piece, Dragon Ball, Rurouni Kenshin, Gin Tama, Fairy Tail, Hunter × Hunter, Soul Eater, Reborn, Astro Boy, Kuroshitsuji, Kinnikuman, Saint Seiya, Dr. Slump, Fighting Spirit, Detective Conan, YuYu Hakusho, InuYasha, Bleach, Slam Dunk, Zatch Bell!, Tsubasa: Reservoir Chronicle, Yu-Gi-Oh!, Fullmetal Alchemist, Buso Renkin ve D.Gray-man.
Dragon Ball’daki Bulma ya da One Piece’deki Nami gibi çekici dişi kahramanlar, genellikle abartılı özellikler taşır. Shonen manganın tarzı Shojo manga ile karşılaştırıldığında daha az “süslü”dür. Yine de bu manganın çizerine göre değişim gösterebilir. Bazı mangakalar, hem shonen hem de shojo manga üretmektedirler.


Seinen manga:
Seinen manga (青年漫画?), genellikle 18-30 yaş arası yetişkin erkek kitlesine hitap eden manga türüdür. Japoncada, “Seinen” kelimesinin anlamı “genç adam”dır ve bu sınıflandırma, bu manga çeşidinin müstehcen öğeler taşıması anlamına gelmemektedir (Yetişkin kadınlar için, bu manga çeşidine denk gelen, Josei Manga’dır). Hikaye örgüsünde, genellikle aksiyondan çok karakter gelişimine vurgu yapılmasından ötürü,  bazı seinen serileri genellikle Shojo, yani “genç kız” manga çeşidiyle karıştırılabilmektedir. Bu özellikle, Chobits ve Chi's Sweet Home gibi seinen komedi serileri ve Twin Spica gibi seinen dramaları için geçerlidir.
Diğer Seinen Manga Örnekleri:  Akira, Monster, Gantz, 20th Century Boys, Berserk, Battle Royale, Blame!, Vagabond, Ghost in the Shell, Hellsing, Black Lagoon, Ikigami, Elfen Lied, Another, Battle Angel Alita, Zetman ve Drifters.

Gönül Öztopuz-Gerekli Şeyler



11 yorum:

  1. Fullmetal Alchemist'i acaba hiç düşündünüz mü? Belki şimdi değil ama, ileride okuma fırsatımız olabilir mi acaba? Ya da Rurouni Kenshin mesela? One Piece ve Naruto'yu beğenerek takip ediyoruz. Bleach'i ve diğerlerini de bekliyoruz.
    Kolay gelsin. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fullmetal Alchemist'i zaten Akılçelen Kitap aldı. Onlar çıkartacaklar :)

      Sil
    2. Hmmm. Kenshin de olur o zaman, alırız biz. Aman yarabbim param yetişmeyecek. :)

      Sil
  2. İleride shojo yayınlamayı düşünüyor musunuz acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lovely complex mükemmel olur ^-^
      Kaichou Wa Maid-Sama da olur,shojo olsun yeter şahsen bana :)

      Sil
  3. Ah keşke lovely complex gelse keşke animesini defalarca baştan sona atlamadan izledim en favori serilerimdendir.Ve tamamlanmış bir seri olarakta çok uygundur keşke bir katogori daha alsanızda lovely complex'i yapsanız keşke

    YanıtlaSil
  4. Fairy Tail bekliyorum kesinlikle sizden ^^

    YanıtlaSil
  5. Vagabond ve Slam Dunk'i vekliyoruz. Parama kiyabilecegim seriler bunlar.

    YanıtlaSil
  6. Ah uzun süredir bir umut bleach'ide çıkarırsınız diye bekliyordum. Çok sevindim. Teşekkürler. :D

    YanıtlaSil
  7. Shoujo manga, özellikle de Sailor Moon istiyoruz...

    YanıtlaSil